Pihlajanmarjakoi

Argyresthia conjugella

Pihlajanmarjakoi

Pihlajanmarjakoi

Pihlajanmarjakoin vikuuttamia omenoita

Pihlajanmarjakoin vikuuttamia omenoita

Pihlajanmarjakoin toukan alkavaa vioitusta

Pihlajanmarjakoin toukan alkavaa vioitusta

Pihlajanmarjakoin toukan vioitusta omenassa

Pihlajanmarjakoin toukan vioitusta omenassa

Tuntomerkit

Kapeasiipinen koiperhonen, jonka etusiivet ovat punaruskeat. Hyvä tuntomerkki on ruskea juova siipien puolivälissä. Vaalea etuselkä. Kellertävät silmät. Vaalea toukka syö käytäviä omenaan. Aikuisen perhosen etusiiven pituus 5-7 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Perhosen toukkien pääravintoa ovat pihlajanmarjat, mutta myös omenat. Toukat talvehtivat maassa koteloina ja kuoriutuvat keväällä, kun on ollut riittävän lämmintä. Naaraat munivat omenanraakileisiin useita munia samaan raakileeseen. Kaikista munista ei kehity koteloituvia toukkia. Toukat kehittyvät omenan sisällä ja vioitus näkyy aluksi laikkuna, josta tirahtaa kirkasta nestettä. Kun omenat ovat korjuukypsiä, ne ovat täynnä käytäviä ja muodoltaan muhkuraisia.

Milloin voi havaita

Lämpiminä keväinä ensimmäiset pihlajanmarjakoit lähtevät lentoon kesäkuun alussa. Eniten perhosia kuoriutuu kesäkuun puolivälissä. Toukat poistuvat omenoista elokuun lopussa tai syyskuun alkupuolella.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Pihlajanmarjakoin vuosittaiset määrät vaihtelevat suuresti. Niiden määrää kannattaa tarkkailla feromoniansojen avulla. Kemiallinen torjunta on tarpeen, jos perhosia on liikkeellä runsaasti. Ruiskutuksen ajoitus määräytyy kukinnan ajankohdan mukaan. Pihlajanmarjakoilla on runsaasti luontaisia vihollisia. Omenoihin tulevia vioituksia on mahdollista vähentää, jos omenatarhan lähistöllä kasvaa pihlajalajeja, jotka marjovat vuosittain.